Project information

  1. Location Oslo Airport Gardermoen
  2. Area100 m²
  3. Construction cost5 mill NOK

Avinor is actively working to enhance the passenger experience and is taking steps to make journeys as seamless and enjoyable as possible. A significant component of this goal is to provide a clear and unobstructed flow, aided by strategically placed decision points. Easy access to travel information is a crucial factor in achieving this goal, and technology is the most effective tool to attain it.

Our concept replaces the traditional stand, where people wait in long queues to ask staff members questions—often the same set of questions asked by others. The information pavilion encourages people to find information on their own, with help available when needed.

The design principle for this unit is to not only act as a beacon, but also to create a calm environment where people feel comfortable taking a respite to gather the information they need.

Located along the circulation area on level D where arriving passengers move towards the train station, the content of the information pavilion can be seen from all angles, including from the departures level above. Along the same route, there are also commercial units designed with their own graphic identity, which could potentially interfere with the visibility of the new information point. To differentiate the information centre, we created a prominent component that marks its presence; the roof and ceiling structure, placed above the eye-sight line, entering the register of wayfinding signage.

This is composed of vertical aluminium tubes varying in diameter. The tubes are cut at different lengths so that the undulating ceiling surface has various levels of transparency, allowing sunlight to come through from above. Artificial light is integrated between the tubes to complement or replace natural light as needed.

The fluid shape of the ceiling visually indicates a place of interest. The sides of the structure are simple walls that serve as a neutral background into which information is integrated.

Viewed from the side, the ceiling structure continues the rhythm of the wooden cladding used throughout the airport, which has become a trademark of Avinor’s airports. The colour chosen for the aluminium tubes is in the same register with the wood, but the gloss inherent to the metal makes the structure elegantly prominent.