Alf Bjerckes vei 22

Project information

  1. Location Oslo‚ Norway
  2. Area29.000 m²

Project details

  1. Year2020 — 2022
  2. StatusUnder development
  3. Client Aspelin Ramm
  4. Enquiries Cornelia Fischer
  5. Scope Workplace design
    BIM
    Interior design

Brand showcase

Located in the heart of the logistics district, just outside the city limits of Oslo, Motek and Ahlsell are looking forward to moving into their new headquarters in the autumn of 2022.

The collaborative vision for the 29.000 m2 state-of-the-art headquarters and logistics building is a showcase for the Motek and Ahlsell brands and a sustainable workplace and warehouse that will accommodate future growth and set a new benchmark for the industry.

Updated and renewed

Why can’t a logistics building look like a concert hall or something equally beautiful? We think it can. This commitment from the owner and tenants to have a beautiful and efficient legacy building has been an inspiration for the project team and even prospective residents of the area.

The architectural expression of the facade is characterised by modern elegance. It is distinct yet integrated into the landscape and its surroundings. It is also dynamic; the cladding has a golden, reflective quality that morphs the building’s expression in accordance with changes in light.

Interior concept

A balance of dimmed lighting and spot lighting creates an inviting and warm atmosphere and draws attention to the products in the space for a truly curated brand experience. Overall, there is a strong focus on efficiency, functionality and flexibility. Surfaces will be simple yet rough, durable yet safe to use.

Other important design features include maximising daylight, creating an impression of transparency and optimising acoustic conditions. The entrance, lobby and sales area will have a light and transparent glass facade, creating visual connection between inside and outside.

The full-height and bright atrium goes all the way to the roof. With a facade combining non-transparent elements, green walls with living vegetation and transparent glass, visual contact is comfortably balanced between different functions.

The green gem of the project

The building is being constructed according to the latest standards in sustainability and we are pursuing BREEAM Excellent certification. It was important to the project owner and tenants to set a high standard for sustainability goals and a new precedent in the region and industry that their employees and customers will be proud of.

The real gem of the project is the 16.000 m2 green roof with solar panels, indigenous flora, beehives, walking paths, exercise zones and areas for socialising or taking respite. The project also prioritises the reuse of materials including crushed concrete as part of the superstructure of roads and squares, reuse of concrete for paving at entrance area, as well as reuse of concrete columns and girders for building thresholds in rain beds.