Project information

  1. Location Førde
  2. Area7.000 m²

Project details

  1. Year2017 — 2021
  2. StatusDelivered
  3. Partners Norconsult
    Åsen & Øverlid AS
  4. Client Helse Førde HF
  5. Enquiries Anders Lager
  6. Scope Hospital and health care planning and design
    Interior design
    New Build

Helse Førde HF plans to co-locate their psychiatric treatment services, in order to make more efficient use of staff and to be able to offer a broader range of specialist services.

The mental health care building is located close to the existing hospital buildings as well as the park to the north. It will be physically connected to existing hospitals via the planned southern somatic expansion.

The building consists of a simple volume, with two floors and three courtyards which provide good daylight and an access to outdoor areas. The displacement in the middle of the elongated building indicates a division of the building's main functions, with the 24-hour units to the west, and the outpatient clinic to the east.

The functional program has been prepared so that as many functions and specialised rooms as possible may be shared by the various departments.

The project follows the Passive House building standard.

Natural light

The building is called "Dagabygget" meaning Day-Building – as natural light is given a great importance in it's design. Large windows open up to the surrounding views and ensures that daylight reaches the innermost parts of the building.

1 4

A layout in contact with the surroundings

To create a healthy environment, timber is extensively used throughout the building, both as exterior cladding and in the interior. The goal is to create an environment that differs from the classic idea of this type of institution by using a lot of colours and different materials to give it a more high-quality, exclusive feel. The materials are selected to be robust and safe, to withstand the requirements of daily use.

The layout creates informal areas between the private patient rooms and the public living room. The courtyards provide contact with the surrounding landscape. Patient rooms have similar varied zones such as niches with buildt-in desks and benches by the windows. Integrated and custom-made furniture provide a functional and robust solution without articulated points, especially important for patient areas.

1 8