Knowledge Centre

Project information

  1. Location Trondheim‚ Norway
  2. Area18.000 m²
  3. Construction cost530 mill NOK

Project details

  1. Year2003 — 2013
  2. StatusCompleted
  3. Partners Ratio architects
    Asplan Viak landscape architects
    COWI
  4. Client Helsebygg Midt-Norge
  5. Enquiries Johannes Eggen
    John Arne Bjerknes
  6. Scope Hospital planning and design
    Sustainability
    BIM
    Interior design
    Furniture design

The centerpiece

Aptly located in the very heart of the overall design for St. Olav's Hospital, the Knowledge Centre is designed with a strong emphasis on flow and flexibility. It will be home to facilities such as laboratories, offices, a library, study rooms and auditoriums, for both St. Olav’s Hospital and the Norwegian University of Science and Technology (NTNU).

Progressive attitude

Using the latest LEAN principles – maximising value while minimising waste – the Knowledge Centre is the first hospital building in Northern Europe to comply with Passive House standards. This reduces energy consumption by 75% compared to existing buildings in the healthcare sector.

The process itself is also setting a new standard. Through active use of BIM modelling from sketch level to construction, all parties involved have been able to interact and have their say in every step of the development process. The result is a whole new level of involvement and cooperation for such projects. 

Drawing it up

1 4

The Knowledge Centre was nominated in the ‘Health’ category of both the World Architecture Festival Awards and the INSIDE Awards 2013.