Norsk prosjekt la grunnlaget for revolusjonerende programvare innen industrialisering

Det nye Stavanger universitetssykehus, SUS2023-prosjektet, med arkitektene i Nordic — Office of Architecture og ingeniørene i COWI i spissen, har vært aktive i utviklingen av KitConnect – en revolusjonerende ny plugin til Revit.

I 2018 kåret den amerikanske software-giganten Autodesk SUS2023 til det beste industrialiseringsprosjektet i stor skala under AEC Excellence Awards i Las Vegas. Det var arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI som hentet inn prisen takket være grensesprengende arbeid innen industrialisering og BIM.

Nå i 2019 har SUS2023 nådd en ny milepæl: lanseringen av en Revit-plugin som gjør arbeidet med industrialiserte og modulbaserte byggeprosjekter mye enklere og mer tilgjengelig. Pluginen, med navn KitConnect, er utviklet av Autodesks partner Project Frog i samarbeid med Nordic og COWI, og bygger på moduler og industrialiseringskonseptet som ble utviklet til Stavanger universitetssykehus (SUS2023).

«Nye og mer effektive arbeidsformer, hvor man tar i bruk avansert teknologi for å bedre både design- og byggeprosessen, ligger i kjernen av hele SUS2023-prosjektet og er grunnlaget for at denne teknologien har utviklet seg her. Vi er på vei inn i en ny verden, der helt utrolige ting kan utføres ved et enkelt tastetrykk», sier Soren Shen-Lung Lin, seniorarkitekt i Nordic og leder for modulutvikling i SUS2023-prosjektet.

Design-repetisjon og modulproduksjon
KitConnect er en skybasert programvare som tilbyr en ny måte å modellere, katalogisere, plassere og tilpasse moduler direkte i Revit. Her kan man koble bygningsdeler og komponenter sammen til moduler og lage «industrialiseringspakker» med detaljerte innholdslister.

«Dette vil gi tverrfaglige team muligheten til å benytte seg av både repeterende design og modulbasert konstruksjon på en effektiv måte, takket være hvordan programvaren håndterer Revit-elementer som pakker satt sammen av flere deler, heller enn som enkeltkomponenter» sier Bridget White, seniorarkitekt og BIM-leder i Nordic.

Programvaren kan brukes gjennom hele prosessen fra design til produksjon og på tvers av alle involverte disipliner. Når man har lagt inn en modul kan samtlige moduler av denne typen som er brukt i Revit modellen oppdateres med ett enkelt tastetrykk. Dette gir en langt mer effektiv modelleringsprosess og bidrar også til å sikre optimal kvalitetskontroll i prosjekter. KitConnect kan på denne måten bli et helt uvurderlig verktøy i prosjekter som inneholder mye repetisjon av rom og funksjoner – som hoteller, skole- og kontorbygg, etc.

Kristoffer Tungland, BIM-leder i COWI, er veldig fornøyd med utviklingen. «Vi var heldige nok til å få være med i utviklingen og testingen av KitConnect så tidlig at programvaren sparte oss mye tid og krefter. Vi tror KitConnect vil åpne for mye mer fleksibilitet i fremtidens industrialiserte byggeprosjekter,» sier Tungland, som i 2018 ble kåret til Årets Unge Rådgiver for sitt arbeid innen BIM og digitalisering.

Et produktivt samarbeid
Allerede i de tidlige fasene av SUS2023-prosjektet oppdaget prosjektgruppen at de manglet digitale verktøy som kunne produsere den nødvendige informasjonen med nøyaktigheten som krevdes i prosjektet. Dette behovet satte i gang et samarbeid mellom SUS2023, Autodesk og Project Frog, hvor målet var å finne nye og mer effektive arbeidsmetoder spesielt tilpasset industrialisert BIM modellering. Helse Stavanger var også svært engasjerte og støttende i arbeidet hele veien, noe som var helt avgjørende for resultatet.

«Samarbeidet med SUS2023-teamet har gitt oss en unik innsikt i hvordan designerne ønsket å arbeide og hvilke krav til informasjon man har i et prosjekt som dette. Takket være tett samarbeid og gode innspill har vi kunne oversette brukernes ønsker til å bli funksjonaliteten vi tilbyr i KitConnect,» sier Mike Eggers, VP of Product & Innovation i Project Frog.

En viktig milepæl
Industrialisering er en av de viktigste trendene i både arkitekt- og byggebransjen. Lanseringen av KitConnect er en viktig milepæl i hvordan bransjen nå kan arbeide med digitalisering og industrialisert bygging i årene som kommer.

*For mer informasjon om KitConnect, sjekk www.kitconnect.com.